Ohjeistus kierukkaan liittyen
 
Ennen kierukan asetusta:
Otathan tarvittaessa kipulääkkeen esim ibuprofeeni 600mg ja parasetamoli 1g n 1h ennen vastaanottoa. Nämä vähentävät jälkisupistelua ja kipua. Jos toivot puudutusta, luethan lisää eri vaihtoehdoista alempaa!
 
Ennen kierukan poistoa:
Huolehdithan ehkäisystä muulla tavalla 5 vrk edeltävästi, jos raskaus ei ole toiveissa.
 
Kierukan laiton/vaihdon jälkeen:
Jälkivuodon ajan tai n 7vrk ajan on suositeltavaa käyttää mieluummin sidettä kuin tamponia tai kuukuppia kohtutulehduksen riskin pienentämiseksi.
Saatat tarvita kipulääkitystä muutaman päivän ajan tai jopa kaksi viikkoa.
 
Olethan yhteydessä, jos sinulla on runsasta veristä vuotoa, pahanhajuista jälkivuotoa, kovia kipuja, kuumetta tai yleistä sairauden tunnetta. Nämä voivat olla merkkejä kohtutulehduksesta, jolloin lääkärintarkastus on tarpeen.

 

Puudutukset:
Kierukan laiton yhteydessä ei yleensä käytetä puudutusta ja monelle toimenpide on hyvin nopea ja lähes kivuton.

 

Halutessasi voit pyytää puudutuksen, joita Vanamossa on tarjolla kolmenlaista. Kaikissa vaikuttava aine on lidokaiini, joka on tavallinen puudute ja käytetään myös esimerkiksi iholuomien poistossa. 

 

- spraypuudutus on aina mahdollinen samantien ja vaikuttaa nopeasti. Vaikutusta odotetaan n 2min. Se sopii pieneen jännitykseen ja jos sinulla ei ole erityisen traumaattisia, kivuliaita kokemuksia taustalla. Moni saa tästä hyvän avun. Spraypuudutus ei maksa erikseen eikä sitä tarvitse varata etukäteen. Sen vaikutus häviää hyvin nopeasti. 

 

- geelipuudutus pitää suunnitella etukäteen ja vie vastaanotolla n 5min. Etukäteen suunnittelu tarkoittaa sitä, että sinun tulee lähettää tekstiviesti numeroon 045 122 9420 varattuasi kierukan asetusajan, ja tuolloin teen sinulle sähköisen reseptin puudutteesta. Sinun tulee hakea puudute etukäteen apteekista ja tuoda se mukanasi vastaanotolle. Puudutteen hinta on n 30e ja maksat sen apteekissa. Vaikutus kestää n 1h ajan kierukan asetuksen jälkeen.

 

- kohdunkaulan neulapuudutus pitää suunnitella etukäteen ja vie vastaanotolla n 15min. Etukäteen suunnittelu tarkoittaa sitä, että sinun tulee varata kierukan asetusta varten vastaanotto puhelimitse numerosta 045 122 940 ti/to klo 13-13.30. Puudutusainetta ei tarvitse itse hankkia etukäteen ja sen hinta 15e maksetaan vastaanoton yhteydessä. Puudutus tehdään pistämällä neulalla (2-4 pistoa), mikä on epämukavaa, mutta tämä on puudutuksista yleensä tehokkain. Vaikutus kestää n 1h ajan kierukan asetuksen jälkeen.